Julen er julemarkedernes tid

by Bliinger 1.559 views0

Jul_i_Nyhavn-680x453

Rejseblokken Julen er julemarkedernes tid

Og vi viser dig vej til nogle af julemarkederne, som er værd at besøge i Europa og herhjemme

Julemarked i Nyhavn, København

Endelig nærmer december sig og afløser den grå november. Nu står den på levende lys i alle stager, lyskæder, glimmer, glitter og gløgg. Og på søndag tænder vi første lys i adventskransen!

Her i hytten er vi allerede i julestemning, og før adventskransen skal tændes på søndag, skal vi på årets første julemarked, og dermed også første anbefaling i dette indlæg, som vil føre dig videre til skønne julemarkeder hjemme og ude.

Danske julemarkeder

KADK Julemarked lyder usexet, men bag den kedelige betegnelse gemmer der sig et lækkert julemarked på Holmen i København. Her sælger studerende og ansatte ved Kunstakademiets Arkitektskole, Kunstakademiets Designskole og Kunstakademiets Konservatorskole deres egne produktioner blandt andet keramik, tøj, tasker, og julepynt. Link: kadk.dk

Andre københavnske julemarkeder jeg elsker: Christianias julemarked (fra d.9.12 til d. 20.12), Det europæiske julemarked på Højbro Plads (fra d. 13.11 til 23.12), julemarkedet i Nyhavn (fra d. 13.11 til d. 22.12) og naturligvis Tivolis julemarked (fra d. 14.11 til d. 31.12). Lone har haft sin datter med i år, og vil du have en personlig vurdering, skal du læse hendes indlæg her: Med børnene til jul i Tivoli.

I Danmark har vi de seneste år fulgt meget godt med, når det gælder julemarkeder. I dag har hver eneste mellemstor provinsby med respekt for sig selv et julemarked. Her er Visit Denmarks liste over julemarkeder over det ganske land fra julemarked på Valdemars Slot til Den Gamle By i Aarhus: Julemarkeder i Danmark.

Tyske julemarkeder

De seneste to år har jeg besøgt en del julemarkeder i Tyskland, som er verdensmestre i at lave drønhyggelige julemarkeder. En af de allerhyggeligste må være i Lübeck, hvor hele byen nærmest er omdannet til en juleby. Læs mine indlæg om julemarkederne i Lübeck her: Jul, jul og atter jul i Lübeck, Marcipanhimmelen ligger i Lübeck og 5 hyggelige cafeer i Lübeck.

Wismar og Schwerin er to tidligere østtyske byer, der er rimelig tætte på Danmark. Byerne er utrolig kønne og julemarkederne der ditto. Her kan du læse om Schwerin: Schwerin: Julemarked i en rigtig dukkeby.

Vi kommer ikke udenom Berlin, når vi taler tyske julemarkeder. Sidste år vadede jeg rundt i byen fra det ene julemarked til det andet, og jeg blev ikke skuffet. Der er markeder af ale slags og for enhver smag. Se her: Jul i Berlin.

Til dem, der ønsker en mere liret jul, er der skam også noget at finde syd for grænsen. I Hamborg holdes der hvert år det populære forbudt-for-børn julemarked Santa Pauli med nissestrip og sexede gaver.

Svenske markeder

Svenskerne kan også det med at lave hyggelige julemarkeder og for os, der bor tæt på Øresundsbroen, er det oplagt at nyde Malmøs gode stemning og indtage et svensk julebord. Du kan få et indtryk af Malmøs juleherligheder ved at læse mit indlæg her: Jul i Malmø. Sidste december spiste min datter og jeg det store, svenske julebord på en skøn restaurant, her kan du se, hvad vi fik, og hvor du finder restauranten: Svensk julebord ved vandet.

Men hele Sverige juler, så her får du et link til en oversigt over alle julemarkederne i Skåne: Visit Sweden: Julemarkeder i Skåne.

Jul i Wien

Østrigs hovedstad er noget ganske særligt. Palæer og kunstmuseer, operahus og koncertsale, men også folkelighed og julemarkeder. Jeg har svært ved at være objektiv, når det gælder den vidunderlige by, så naturligvis kan jeg anbefale at besøge den i december måned. Se, hvad jeg skrev efter at have besøgt byen iklædt julepynt: Jul i julebyenWien.

Londons jul

En shoppingtur til London for at købe julegaver behøver ikke være så dyrt, som det lyder. Kan man rejse på alle tidspunkter, kan en returbillet derover fås for under 1.000 kr. Londons stormagasiner er så smukt pyntet, og hele udsmykningen der så overdådig, at man må sukke, når man går gennem Strøget i København og glor på den halvhjertede pynt: Juleshoppng i London er god shopping.

Af Karen Seneca, foto: Kim Wyon/DenmarkMediaCenter

Dette indlæg blev oprindeligt skrevet her Julen er julemarkedernes tid

Rejseblokken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>