Fremtidens mad produceres lokalt med Akvaponik

by Gadgetnørd 794 views0

550px-micro-aquaponics-model-4-36-300x224

Konceptet Akvaponik, eller Aquaponics som det hedder på engelsk, er ideen om at mad skal produceres lokalt og med så lidt energiforbrug som muligt, altså den billigste og mest miljøvenlige kost du kan producere.

Helt grundlæggende handler det om at fisk gøder planterne, som til gengæld renser fiskenes vand. Du spiser frisk fisk og grønt.

Som det ses herunder i illustrationen fra lowlandscommunitygarden.com, handler det om at kredsløbet omdanner fiskefarlig nitrit til ammoniak som planter godt kan lide. Planterner æder så ammoniakken og rent vand returneres til fiskene. Alle dele i systemet har altså en kritisk rolle, nøjagtig som i naturen.

aquaponic-nitrogen-cycle

Da vand benyttes til at fragte næringsstoffer rundt i anlægget samtidig med at det også optages i planterne, er der næsten ikke noget spild af hverken næring eller vand. Det er altså en utroligt effektiv mad maskine, som kører næsten af sig selv. Eneste udefra kommende næring er den mad du giver fiskene.

Det kræver ikke det store at komme i gang hvis du kan nøjes med et lille hjemme anlæg. Her på Thingiverse.com er der en gut som har lavet et mini Aquaponics anlæg ud af et standard 40liter akvarie og en masse 3d printede dele til at så planterne i.

10212013PlantGrowth_preview_featured

3D printet Aquaponics anlæg fra Thingiverse

Et andet sjovt eksempel på hobby hjemme Akvaponik anlægget, så er der her en fyr som har hacket et Ikea møbel til at producere grøn mad:

asd

Ikea reol som laver mad, fra japan-aquaponics.com

Når du så har rodet med de små anlæg i nogen tid, og tænker at det er tid til at forsørge din familie 100% fra dit akvaponik anlæg, så skal du ud og investere i et drivhus, nogle store kar og en masse tagrender. Der er tonsvis af gode DIY guides på nettet til både større og mindre anlæg. Overaskende nok vil en familie sagtens kunne holde sig med føde med et anlæg der svarer til taget på dit hus. Der er altså store muligheder for en ekstremt effektiv urban farming model, som uden transport kan holde os med mad i fremtiden.

Noget af dit gear kan du købe her hos Den Hydroponiske Køkkenhave Shoppen: https://www.dhkh.dk/shop/akvaponik-149s1.html

Gadget24.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>