3D Print Industrien skal splittes i to

by Gadgetnørd 1.035 views0

sculpto-300x250

Hvedebrødsdagene er uomtvisteligt ved at være slut for 3D printer industrien. Efter en “afdragsfri periode” hvor branchen har været domineret af en hype af en anden verden, er vi nu nået til en kort stilstand. Hypen var naturligvis helt forståelig, for det >>er<< altså fantastisk at man med en lille maskine der hjemme er i stand til at lave reservedele og prototyper af stort set alt på få timer.

Men som sagt så er den initielle ærefrygt over de nye muligheder slut. Nu skal industrien til at vise hvad dens egentlige berettigelse er. Hvorfor skal private og virksomheder købe 3D printere fromover, baseret på tal og facts frem for hype og følelser. Nu skal den til at producere maskiner som kan gå ind i branchens næste fase. Og det er en rigtig god ting!

Alt for længe har medier og branchen selv tegnet et billede som er et underligt mix af forbruger relaterede historier fabrikeret af nørder. Historier om hvordan du nu kan lave dit eget legetøj til ungerne, eller dimser til hjemmet –  indikerer at 3D printere allerede nu burde være allemands eje. Men det er helt forkert. Printerne du kan få i dag er alt for krævende at holde kørende i en god kvalitet, og softwaren du skal bruge er alt for avanceret til at du bare kan kaste dem efter en forbruger, hvis tekniske viden og appetit topper når han betjener mikrobølgeovnen.

Næste fase bliver som sagt at branchen splittes op i to, ja eller faktisk tre, men det vender jeg tilbage til. Der er ingen vej uden om at vi skal skelne imellem de to segmenter meget kraftigt. Både i den daglige retorik, men også i produkternes feature sammensætning og kvalitet og den måde de markedsføres på.

Hvis ikke brancen formår at gøre dette, vil ingen af de to segmenter få den medvind de fortjener, og det mudrede billede af hvad en 3D printer er vil bestå.

sculpto

“Familien Gadget” Segmentet

Den ene del af branchen kommer til benhårdt at henvende sig til den almindelige gadget forbruger. Familiefaren som bare ikke kan lade være. Det kommer til at ske med billigere og billigere maskiner, som er lettere og lettere at betjene.

Her er danske Sculpto faktisk godt med på beatet. Den er et af de første eksempler på en printer som er designet direkte til Familien Gadget segmentet. Sculpto printeren har en smart roterende bygge platform der simplificerer den på en ret elegant måde, samtidig har den en meget attraktiv pris på knap 3000,- kroner. Måske det stadig i overkanten af hvad man kan forvente segmentet vil betale, men det er helt sikkert et skridt i den rigtige retning. Samtidig vil Sculpto softwaren bestå af en app på din smartphone, hvor du let og elegang kan hente dimser fra ThingiVerse.com og printe dem direkte fra telefonen.

Hvis Sculpto lykkedes med deres igangværende KickStarter kampagne spår jeg dem meget stor success. Især hvis de formår at få printeren tættere på de 2000,- som alle jo ved at Far Gadgets budget.

Nørden og Den lille produktion Segmentet

Lulzbot_taz5_3d_printerDet andet segment som branchen skal levere maskiner til bliver den lille virksomhed, som har brug for at kunne producere enten prototyper, eller faktiske produkter i lille oplag. Her er prisen knap så vigtig, og vi kan sagtens bevæge os på den anden side af 15.000,- kroner. Til gengæld skal de levere robuste, let betjente og ultra fleksible 3D printere som bare kører og kører uden behov for kalibrering og indstilling.

Et af de absolut bedste eksempler på dette segment i dag er LulzBot Taz printerne. Her er der tale om en printer der kan udvides i det uendelige, men som er robust nok til at kunne producere dele til en faktisk produktion. Aleph Objects som står bag LulzBot beviser selv dette i stor udstrækning. En meget stor andel af printerens dele er nemlig 3D printede, og det selvom de sælger rigtig godt efter at Make Magazine udnævnte dem til at være årets bedste 3D printer 2015. Aleph Objects har en farm af hundredevis af LulzBotter som kører døgnet rundt i færd med at kopiere sig selv.

Taz printerne er netop tænkt som små arbejdsheste i professionelle og krævende miljøer. De er lavet yderst solidt i kvalitets materialer, og kan udvides til at printe i stort set alle materialer der kan købes for penge.

Prisen for en LulzBot Taz 5, er i DK ca. 18.000,- kroner leveret. Det er rimeligt for en printer i høj kvalitet som formår at køre relativt problemfri i meget lange perioder.

Det tredje segment

Selvfølgelig kommer 3D printerne stadig til at have en aktiv rolle i den hårde industri. Firmaer som har behov for ultra præcise prototyper der skal bruges til million store produktioner vil altid have nogle andre krav til præcision, som berettiger de helt dyre 3D printere. Det er ikke irrelevant for industrien, det er bare ikke i dette segment vi kommer til at se den store revolution over de næste år.

Myten om den fjerde målgruppe

Slutteligt tror jeg også at vi vil se en hidtil uset konsolidering af de eksisterende fabrikanter. De første Kickstarter producenter har vokset sig store, men flere af dem rammer en målgruppe som bare ikke eksisterer om få år. Målgruppen af ikke-Makere Gadget Nørder der er villige til at betale 15.000,- kroner for en printer som konstant skal indstilles og kalibreres, og som i sidste ende kun bliver brugt til at lave glas holdere og knagerækker.

Den nye teknologis tryllestøv er væk, og med det er også de techies der egentlig ikke intereserer sig for det som 3D printeren kan, men kun for 3D printeren selv.

 

Læs mere om Sculpto her: www.sculpto.dk

Eller tjek LulzBot Taz ud her: www.lulzbot.com

Gadget24.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>